De inkoop analyse en inkoopscan

Uw besparingspotentieel optimaal benutten door het gebruik van een inkoop analyse of inkoopscan

Wanneer uw wilt weten wat de besparingsmogelijkheden zijn binnen uw organisatie, is het handig om eerst te achterhalen wat uw kosten zijn met betrekking op uw inkoop en supply chain. Het analyseren of scannen van deze kosten en het in kaart brengen van belangrijke knelpunten in de inkoop organisatie worden ook wel de inkoop analyse, inkoopscan of spend analyse genoemd. De meeste procurement bedrijven beschikken daarom ook over professionele analytici die een inkoopscan of inkoop analyse kunnen uitvoeren. Deze inkoopconsultants beschikken veelal over een specialisme waardoor iedere organisatie, branche of industrie bedient kan worden.

Diverse keuzes

Op basis van de wensen van de organisatie kan er gekozen worden om een complete inkoopscan of een deelscan uitgevoerd te worden. Bij een deelscan worden alleen de belangrijke productgroepen, processen of activiteiten in de inkoop of supply chain onder de loep genomen. Denk hierbij aan inkoop van ICT, human resources, gebouwen en vastgoed, facilitaire diensten, technische componenten, food en non-food sector, energie, Europese aanbesteden, sourcing activiteiten, tarieven, voorwaarden, het doorlichten van contracten en zaken.

Het doel van een inkoopscan of spend analyse

Het doel van een inkoopscan is het in kaart brengen van de huidige situatie van een organisatie. Daarbij worden ook de knelpunten en mogelijkheden tot professionalisering bloot gelegd op het gebied van inkoop en supply chain. Daarnaast is het traceren van een besparingspotentieel en het uitzetten van één of meerdere tijdslijnen voor de doorvoering van verbetermogelijkheden en het optimaal benutten van het besparingspotentieel. Tevens is het doel van een inkoopscan ook het verkrijgen van een duidelijke management rapportage en presentatie inclusief concrete aanbevelingen om het besparingspotentieel te blijven benutten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tijdslijnen, mogelijkheden tot procesverbetering en overzichten van kosten en opbrengsten.

Werkwijze van een volledige inkoopscan

Een inkoopconsultant zal in eerste instantie een geheel vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek met de opdrachtgever voeren waarbij de opdracht en de potentiële mogelijkheden te inventariseren.

Het uitvoeren van de inkoop analyse of inkoopscan

Wanneer u het proces voort wilt zetten, volgt er een inventarisatie en een analyse van de afdelingen inkoop, financiën en logistiek en wordt er gekeken naar de bedrijfsprocessen binnen uw organisatie. De resultaten van deze analyse worden in een professionele rapportage en management presentatie aangeleverd waarbij helder de besparingsmogelijkheden, tijdslijnen en de het stappenplan in kaart gebracht worden.

De voortgang en uitvoering na de inkoop analyse of inkoopscan

Na het ontvangen en bekijken van de volledige rapportage en presentatie van de inkoop analyse kunt u de besparingsmogelijkheden, tijdslijnen en de kosten voor het doorvoeren van de benodigde veranderingen gemakkelijk en duidelijk uitvoeren. Een organisatie kan door middel van een inkoopscan een gedegen beslissing nemen en kan kijken of een tijdelijke inzet van een interm inkoop consultant of supply chain consultant nodig is om het besparingspotentieel werkelijk te benutten.

Procurementnieuws brengt u inkoop nieuws, supply chain nieuws en business nieuws van gerenomeerde binnenlandse en buitenlandse mediaspelers. Naast het laatste inkoop nieuws, supply chain nieuws en videonieuws treft u tevens regelmatig een aantal inkoop columns op deze website aan.

Voor al uw vragen
Joep Lammers info@procurementnieuws.nl
Contactformulier