Hoe werkt collectieve inkoop?

Bij collectieve inkopen wordt er ondersteuning geleverd in alle stappen van het inkoop proces. Hierdoor kunnen er op een collectieve basis kleinere hoeveelheden producten geleverd worden tegen scherpe prijzen. Hierdoor kunt u tegen dezelfde prijzen kan inkopen en geen grote hoeveelheden hoeft aan te houden. Hoe hoger de MOQ (minimum Order Quantity), hoe lager de inkoopprijs zal zijn. Hierdoor zal dit in uw voordeel uitpakken.

Wanneer er een order of aanvraag geplaatst wordt, worden uurtarieven aangehouden. De kosten kunnen dus verschillen per product. De totale kosten die uit deze order of aanvraag voortkomen worden verrekend onder de kopers op basis van de MOQ index. Dit vindt plaats wanneer er op collectieve basis ingekocht wordt.

Een participatie optie

Bij een participatie optie is het zo dat een ander dan voor u de inkopen voor u doet. Hierdoor bent u als het ware een “mede” inkoper. De inkoper zal dan voor u handelen volgens de reguliere weg. Daarnaast zullen ze de documenten aan u doorgeven waarbij uw logo en adresgegevens gebruikt worden. Hierdoor zijn de inkoopprijzen ook één op één vanaf de fabrikant. Er zitten echter wel kosten aan een participatie optie. Deze participatie fees bedragen een minimum van 1000 euro per jaar.

Verschillende inkoop manieren

Materialen, producten en services kunnen op diverse manieren ingekocht worden. Er kunnen namelijk producten geïmporteerd worden voor één gebruiker maar er kunnen ook kleinere hoeveelheden ingekocht worden op collectieve basis. Wanneer er voor een collectieve inkoop gekozen wordt, zal er gekeken worden naar afnemers van hetzelfde product. Hierdoor zal de MOQ behaald worden. Daarnaast kunnen ondernemers ook voor één product of meerdere producten een webshop-concept gebruiken. Er worden dan producten ingekocht voor een minimum van 10 ondernemers die deze producten dan kunnen verkopen via hun webshop. De aanvraag en order kosten worden dan verdeeld onder de des betreffende ondernemers. Hierdoor kan er geprofiteerd worden van lage inkoopkosten bij een hoge MOQ.

Voorbeeld van een collectieve inkoop

Bij 100+ reisverblijven is een inkoop van een douche set. De MOQ is 80000 sets die 1 euro per set kosten per inkoop.

 

Hierdoor is het geheel van de kosten per set €1,15 exclusief btw.

 

Benieuwd wat de stappen in het inkoopproces zijn? Hier lees je hoe het proces in zijn werking gaat!

Procurementnieuws brengt u inkoop nieuws, supply chain nieuws en business nieuws van gerenomeerde binnenlandse en buitenlandse mediaspelers. Naast het laatste inkoop nieuws, supply chain nieuws en videonieuws treft u tevens regelmatig een aantal inkoop columns op deze website aan.

Voor al uw vragen
Joep Lammers info@procurementnieuws.nl
Contactformulier