Re-integratie 2e spoor: zo werkt het

Een 2e spoor re-integratie wordt pas in werking gesteld wanneer spoor 0 en spoor 1 niet werken. Spoor 0 houdt in dat de werknemer terugkeert in de eigen functie. Spoor 1 houdt in dat de werknemer in een andere functie, maar wel binnen het huidige bedrijf zal re-integreren. Wanneer deze mogelijkheden niet voldoende blijken te zijn, dan wordt een Spoor 2 Traject opgezet. Dit houdt in dat wordt gekeken naar de mogelijkheden buiten de huidige organisatie.

Spoor 2 traject: buiten de eigen organisatie aan het werk

De werkgever dient er voldoende aan te doen om de werknemer na ziekte weer aan het werk te krijgen. Wanneer spoor 0 en spoor 1 niet het gewenste effect hebben, is een spoor 2 traject verplicht. Uiteindelijk blijft het de verantwoordelijkheid van de werknemer en werkgever om het 2e spoor re-integratie traject tot een succes te brengen, maar er is hulp aan de horizon. Zo zijn er re-integratie bedrijven zoals outplacementbureaus die helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan voor de werknemer.

Verantwoordelijkheid bij werkgever én werknemer

Belangrijk om te weten: hoewel de werkgever de verantwoordelijkheid draagt om voldoende te doen om de werknemer goed te laten re-integreren, heeft de werknemer ook een verantwoordelijkheid. Zo dient deze welwillend te zijn om passend werk te accepteren én dient deze te solliciteren wanneer dit verwacht wordt. Ook is het noodzakelijk dat de werknemer zijn of haar eigen netwerk uitbreidt en inzet waar nodig.

Re-integratie 2e spoor verplichting

Ook belangrijk om te weten voor de werkgever: wanneer de werknemer al aan het opbouwen is in zijn eigen baan (spoor 0), dan dient één jaar na ziekte óók het spoor 2 traject opgebouwd te worden. Zelfs wanneer er uitzicht is op volledig herstel en weer volledige terugkomst in de eigen werkzaamheden. Echter: dit is niet zeker, dus moet aan de wettelijke verplichting worden voldaan en dient spoor 2 al te worden opgestart.

Procurementnieuws brengt u inkoop nieuws, supply chain nieuws en business nieuws van gerenomeerde binnenlandse en buitenlandse mediaspelers. Naast het laatste inkoop nieuws, supply chain nieuws en videonieuws treft u tevens regelmatig een aantal inkoop columns op deze website aan.

Voor al uw vragen
Joep Lammers info@procurementnieuws.nl
Contactformulier